Profesinė praktika: kada ji naudinga ir studentui, ir įmonei?

Studijų pabaiga kiekvienam studentui yra nemažas išbandymas – reikia ne tik parengti baigiamąjį darbą, kuriame apibendrinamos visos įgytos žinios, bet ir atlikti profesinę praktiką. Į šią patirtį ne vienas žvelgia kiek nedrąsiai, bijodami, kad bus sunku per trumpą laiką įsilieti į kolektyvą, kad jų žinios bus nepakankamos arba, kad praktikos metu gautos užduotys nesukurs pridėtinės vertės ruošiantis būsimiems darbiniams iššūkiams. Mes, „Peikko Lietuva“ kolektyvas, norime parodyti studentams, kad praktika gali būti naudinga tiek jiems, kaip būsimiems specialistams, tiek mums, kaip įmonei, kuriai svarbu pritraukti motyvuotus ir gabius studentus į mūsų kolektyvą. Norime pasidalinti dviejų studentų istorijomis, kurių profesinė praktika virto darbu ir galime pasidžiaugti naujais komandos nariais!

Atsakingų užduočių gavimas – didžiausias įvertinimas

Kauno technologijos universiteto (KTU) ketvirto kurso Statybos inžinerijos studentė Karolina Kijauskaitė prisipažįsta, kad yra ne kartą pagalvojusi, ar pasirinko teisingą profesinį kelią, tačiau profesinė praktika padėjo realiai įvertinti karjeros galimybes.

„Esu ne kartą suabejojus, ar statybos inžinerijos specialybė tikrai yra tai, ką noriu veikti visą likusį gyvenimą, bet vis tikėjau, kad man tik reikia rasti savo vietą. Atėjusi į „Peikko“ pamačiau, kad visi turime galimybę dirbti ramioje aplinkoje, tarp be galo draugiškų žmonių, kurie yra tikra komanda. Tad galiu pasakyti - nenustosite ieškoti, tikrai atrasite vietą, kur jausitės užtikrintai,“ – teigia K. Kijauskaitė.

Studentė taip pat džiaugiasi, kad praktikos metu galėjo ne tik atlikti tiesiogines užduotis – projektuoti įvairias konstrukcijas ir detales, bet ir pajusti jų gamybos išskirtinumus. „Labiausiai man įsiminė procesas, kai kartu su kitais praktikantais bandėme virinti metalines detales. Tai buvo daugiausia gerų emocijų suteikusi veikla praktikos metu, man tai buvo visiškai nauja patirtis, kurią atsiminsiu dar labai ilgai,“ – apie išskirtinę patirtį pasakoja naujoji „Peikko Lietuva“ inžinierė.

Taip pat mergina pripažįsta, kad bene sunkiausia užduotis buvo nubraižyti EBEA balkonų jungties gamyklinius brėžinius, kurie vėliau nukeliavo gamybai. K. Kijauskaitė pripažįsta, kad iš pradžių tokia atsakomybė išgąsdino, nes tai buvo realūs gamybiniai brėžiniai, kuriuose palikus klaidą, ji atsirastų ir pagamintoje jungtyje. Tačiau didelis atsakomybės jausmas ir noras pasiekti geriausią rezultatą, padėjo šią užduotį įgyvendinti ir vėliau džiaugtis rezultatu.

Statybos inžinerijos studentė sako, kad įmonės projektavimo skyriuje atlikta praktika jai iš tiesų padėjo papildyti žinių bagažą ir leido studijuojamą specialybę pamatyti iš praktinės pusės.

Norint suprasti visumą – teorinės žinios būtinos

Praktiką „Peikko Lietuva“ projektų valdymo skyriuje atlikęs KTU Statybos inžinerijos ketvirtakursis Martynas Račas džiaugiasi, kad visos praktikos metu susipažino ne tik su savo skyriaus veikla, bet ir visoje įmonėje vykstančiais procesais.

„Pirmosiomis savaitėmis dirbdamas projektų valdymo skyriuje susipažinau su įmonėje dirbančiu personalu ir profesine aplinka. Buvau supažindintas ne tik su savo skyriaus darbu, bet ir visos įmonės mastu dirbančių žmonių atsakomybėmis. Taip pat galėjau įsigilinti, kokiu principu vyksta konstrukcijų gamyba, kaip yra organizuojamas gamybos darbuotojų darbas,“ – įgyta patirtimi dalijasi M. Račas.

Taip pat studento teigimu, buvo labai įdomu gyvai pamatyti kaip vyksta projekto valdymas iš visų pusių - pradedant nuo brėžinių ir 3D modelių sukurtų BIM aplinkoje, baigiant pagal kalendorinį grafiką parinktų konstrukcijų siuntimu į gamybą. M. Račas sako, kad svarbiausia buvo pagal suplanuotus terminus teisingai suskaičiuoti bei užsakyti medžiagų kiekius ir užsakyti transportą, kad konstrukcijos objektą pasiektų laiku.

Būsimasis statybų inžinierius džiaugiasi, kad praktikos metu ne tik atliko įvairias užduotis įmonės biure, bet turėjo galimybę apsilankyti ir statybų aikštelėje. „Kadangi ,,Peikko Lietuva“ yra projektavimo ir gamybos įmonė, čia dirbantiems inžinieriams gana retai tenka gyvai aplankyti įgyvendinamų projektų statybos aikšteles. Man labai pasisekė, nes gavau ypatingą progą aplankyti itin įdomų objektą „Mokslo sala“, kur yra montuojamos įmonės gamintos kompozitinės kolonos ir DELTABEAM® kompozitinės sijos. Iki tol su jomis buvau susipažinęs tik teoriškai ir matęs tik brėžinius, tad buvo labai įdomu pamatyti kaip šios kolonos ir sijos yra montuojamos,“ – sako studentas.

M. Račo teigimu privalomosios praktikos atlikimo metu pavyko pritaikyti universitete įgytas žinias ir dar labiau jas pagilinti. „Praktikos metu susipažinau su realia statybos sektoriuje dirbančios įmonės veikla, susidariau bendrą vaizdą apie rinkoje vykstančius procesus. Tiesa, manau, kad be universitete įgytų žinių, tokių kaip sąvokų supratimas, bendras pastatų konstrukcijų statybos ir montavimo supratimas - praktika būtų neįmanoma,“- yra įsitikinęs jaunasis specialistas.