3 projektuotojai, 3 žemynai ir daugybė panašumų – antra dalis

Norėdami paminėti projektuotojų metus, kalbinome savo srities profesionalus iš trijų skirtingų pasaulio kampelių - Danijos, Australijos ir JAV.

Norėjome sužinoti, kas juos įkvepia? Kaip jie atsidūrė konstrukcijų projektavimo srityje? Kas, kiekvieną rytą, juos priverčia išlipti iš lovos? Kokie jų tikslai? Nors žemynai ir juose vyraujanti verslo aplinka skiriasi, įžvelgėme daug bendrų dalykų. Pažiūrėkite, ar ir jūs galite juos pastebėti.

 

Nerisa Balliu: visą gyvenimą trunkančių žinių puoselėtoja

Nerisa Balliu yra statybos inžinierė dirbanti „Caliber Group“, Brisbene, Australijoje. Kai neskaito ir neina pasivaikščioti paplūdimyje, ji su savo 6 ir 2 metų vaikais žaidžia „Legos“ arba stato ilgas traukinių vėžes.

„Jei tinkami žmonės dirba kartu, viskas gali būti pasiekiama. Komanda, kuriai priklausau, yra tikrai įkvepianti. Tai skatina mane mokytis, tobulėti ir kasdien įdėti maksimalias pastangas į tai ką darau“.

„Aš užaugau šeimoje, kur man visada buvo sakoma, jog tol, kol sunkiai dirbsiu ir sieksiu savo tikslų galiu būti tuo, kuo tik noriu būti. Mano abu tėvai buvo mokytojai ir jie man „įskiepijo“ norą tobulėti ir gerai mokytis mokykloje.

Pirmiausia norėjau būti architekte, bet norint įstoti į Albanijos architektūros universitetą reikėjo atlikti testą, kuriame reikėjo sėdėti lauke, su kitais studentais, ir piešti pastatus. Jei mokate puikiai piešti, tai iš tikrųjų gali būti smagu, tačiau aš greitai supratau, jog niekada neišlaikysiu šio testo - net jei prieš tai ir turėjau keletą piešimo pamokų. Vis dėlto, vidurinėje mokykloje gerai mokiausi matematikos ir ypatingai mėgau braižymą, todėl statybos inžinerijos profesija atrodė tinkamiausias pasirinkimas“.

Su tinkamais žmonėmis jūs galite pasiekti bet ką

„Po bakalauro studijų priėmiau pasirinkimą specializuotis statybų inžinerijoje. Galvojau, kodėl gi ne - norėjau būti ta, kuri suprojektuos ir pagyvins architekto darbą. Aš visada maniau, kad stovėti priešais pastato konstrukciją, kurią suprojektavote kartu su komanda, ir didžiuotis savo laimėjimais, turi būti ypatingai malonu.

Man pasisekė, kad galiu būti komandos, pasiekusios puikių rezultatų, dalimi. Ypač didžiuojuosi „The Drapery“ - 21 aukšto gyvenamojo tipo pastatu Brisbene, kuriame yra 4 aukštų automobilių stovėjimo aikštelė ir komercinės patalpos. Jame yra 2000 m2 (2 400 kv. m.) išanksto įtempto gelžbetonio perdangos plokštės, gelžbetoniniai branduoliai ir poliniai pamatai. Projektas buvo tikras iššūkis, tačiau galutinis rezultatas - nuostabus. Taip pat, dalyvavau „Flagstone“ prekybos centro projekte, kuriame pirmą kartą naudojau „Peikko“ varžtines jungtis ir „DELTABEAM®“ plonų perdangų konstrukcijas. Šie sprendimai žymiai pagreitino statybų procesus.“

Aistra mokymuisi visą gyvenimą

„Darbas reikalauja kritinio mąstymo ir tvirto inžinerijos pagrindų suvokimo. Tikiu, jog kiekvienam inžinieriui svarbiausias tikslas yra sukurti saugius ir efektyvius sprendimus, kurie atlaikytų skirtingas apkrovas, atsižvelgiant į socialinius, ekonominius ir aplinkos veiksnius.

Šiuo metu stengiuosi tapti diplomuota Australijos inžinierių bendruomenės nare. Gauti šį diplomą yra svarbu, nes tai reiškia, kad esi pripažintas už sunkų darbą. Kaip statybų inžinierius, turite įsitraukti į visą gyvenimą trunkančio mokymosi sūkurį.

Ateityje, inžinerijos srityje, norėčiau pamatyti daugiau moterų. Stereotipiškai, statybų pramonė visada buvo vyrų sritis, tačiau tai tikrai pasikeitė ir toliau sparčiai keičiasi. Daugelis kompanijų jau turi arba priima strategijas, kaip pritraukti, išlaikyti ir palaikyti moteris.

Taigi, siekite savo svajonių ir niekada nepasiduokite. Tai galite išgirsti daug kur, tačiau aš noriu pabrėžti, jog tai yra tikra tiesa. Kaip statybos inžinieriai, jūs galite susidurti su daugybe iššūkių, tačiau su tinkamu nusiteikimu, žiniomis, įrankiais ir bendradarbiavimu galite pasiekti puikių rezultatų. “

 

Skaitykite 1 dalį: Riccardo Pedroni.

Šis straipsnis buvo publikuotas žurnale „Connections 1/2020“.