Suomijoje, Lahti mieste baigtas vykdyti tvaraus gyvenamojo namo projektas

 

Siekis gyventi tvariau jau tapo mūsų kasdienybe ir statybų sektorius - ne išimtis. Įsipareigojimas mažinti emisijas prisideda prie sparčiai kuriamų naujų sprendimų, kurių dėka į aplinką išskiriama mažiau anglies dioksido. Tačiau kaip šiuos principus galima pritaikyti statant vienbutį gyvenamąjį namą?

 

Tvari statyba ilguoju ir trumpuoju laikotarpiu

„Peikko” bendradarbiaudama su „Sweco Finland Oy” suprojektavo vienbutį gyvenamąjį namą, kuris pakeitė iki tol buvusias tradicinės statybos praktikas ir prisidėjo prie draugiškumo aplinkai skatinimo. „Peikko” anksčiau vykdė bandomąjį projektą Suomijoje, Vantos mieste išbandant betoninių elementų konstrukcijų montavimą, išmontavimą ir pakartotinį surinkimą. Dabar atėjo laikas pritaikyti įgytas žinias įgyvendinant pirmąjį realų projektą, kurio pagrindinis tikslas buvo pakartotinis konstrukcijų elementų panaudojimas ir emisijų mažinimas.

Neseniai pastatyto vienbučio namo konstrukcijos ateityje gali būti išmontuotos ir perkeltos į kitą vietą. Namo statybai panaudota daug medžiagų, pasižyminčių mažomis CO2 emisijomis, o daugumą konstrukcinių elementų, tokių kaip kolonos, sijos, kiaurymėtosios perdangos plokštės ir langai, galima panaudoti pakartotinai.

„Tvarią statybą galima padalinti į du laikotarpius. Per trumpąjį laikotarpį labai svarbu sumažinti CO2 emisijų kiekį, susijusį su pačiomis medžiagomis ir statybos procesais, nes jos iškart padaro poveikį aplinkai. Ilgalaikėje perspektyvoje yra reikšmingas pakartotinis medžiagų panaudojimas. Savo namuose mes kiek įmanoma efektyviau apsvarstėme abi perspektyvas“, – sako Topi Paananen, „Peikko Group Corporation“ generalinis direktorius.

 

Varžtinės jungtys leidžia lengvai  išmontuoti

Varžtinės jungtys yra labai svarbios išmontavimo procese.  Namo laikančiosios konstrukcijos buvo ne suvirintos, o sujungtos varžtais. Varžtinę jungtį galima lengvai išmontuoti ir sumontuoti tol, kol ji yra prieinama.

„Peikko” sukūrė srieginę jungtį, skirtą sujungti kiaurymėtąsias perdangų plokštes ir DELTABEAM® kompozitines sijas. Tokia jungtis yra tinkama išmontavimui, nes betonas tarp ir DELTABEAM® kompozitinės sijos ir perdangos plokštės gali būti nesunkiai nuskeltas paliekant nepažeistą sriegį. Konstrukcijos lieka nepažeistos ir jas galima pakartotinai surinkti“, – teigia Jaakko Yrjölä, „Peikko Group Corporation“ tvarumo ir tyrimų vyresnysis vadovas.

 

Akiratyje – tvaresnės medžiagos

Šio namo statybai, neabejotinai buvo pasirinktas „Peikko“ žaliasis variantas – DELTABEAM® Green kompozitinė sija.  Jos anglies pėdsakas yra 50 % mažesnis, lyginant su įprastomis plieninėmis sijomis, todėl šios sijos gali užtikrinti aukštą aplinkosauginį įvertinimą.

Statoman namui skirtos DELTABEAM® Green kompozitinės sijos buvo pagamintos „Peikko“ gamykloje Lahti mieste, panaudojant daugiau nei 90 % perdirbto plieno. Šių sijų gamyboje naudojama ir atsinaujinanti energija, o pačios sijos į individualaus namo statybvietę buvo atgabentos biodyzelinu varomu transportu.

„Peikko” ATLANT® Strong kolonos buvo naudojamos keliuose statybos projektuose visoje Europoje, tačiau Suomijoje jos buvo naudojamos pirmą kartą. Šių kolonų pranašumas yra tas, kad jų plieninė šerdis taip sustandina koloną, kad galima sumažinti kolonos skerspjūvį. Liaunesių kompozitinių kolonų naudojimas suteikia daugiau erdvės, šviesos ir matomumo“, – sako Topi Paananen.

Be to namo statyboje buvo panaudoti ir kiti „Peikko” jungčių komponentai ir tvaresnės PETRA® Green pakabinimo sijos, naudojamos pakabinti kiaurymėtąsias perdangų plokštes. Taip pat sumažintas ir pačiose kiaurymėtose perdangų plokščių gamyboje naudojamo cemento kiekis.

  

Stikliniai turėklai gali būti naudojami pakartotinai

Stiklo konstrukcijų kraštai suprojektuoti taip, kad nesimatytų profilių, o stiklai tarsi išnyktų, sustiprintų erdvės pojūtį ir pro langus atsivertų gražūs vaizdai. Stiklai yra visiškai skaidrūs, t.y. turintys mažai geležies, todėl jie neturi tipiško žalsvo atspalvio, kuris išsiskiria storuose ir daugiasluoksniuose stikluose. Langai taip pat turi apsauginę dangą nuo saulės, kuri apsaugo nuo patalpų perkaitimo ir taupo energiją, reikalingą patalpų vėsinimui.

Stikliniai turėklai gali būti naudojami pakartotinai, nes jie yra standartinio aukščio. Taigi, rėmą ir stiklo plokštes galima išmontuoti ir sumontuoti kitame projekte, naudojant papildomus komponentus, kurie gali būti pridedami prie turėklų galų. Taip pat iš perdirbto stiklo galima sukurti naujus stiklo gaminius, tokius kaip gražios fasado plokštės arba interjero stiklas su skaldyto akmens paviršiumi.

 

Peržiūrėkite vaizdo įrašą -  „apsilankykite name“.