Stažuotė užsienyje – visapusiškas darbuotojo tobulėjimas

Daugelio įmonių pagrindinis tikslas – plėstis ir užimti naujas rinkas. Šis tikslas sunkiai pasiekiamas be kompetentingų, motyvuotų ir nuolatos besimokančių darbuotojų. Stažuotės užsienyje - puikus būdas skatinti specifinių žinių mainus. Ateities veiklose stažuotėje įgytos kompetencijos, ryšiai, tampa naudingi ne tik įmonei, bet ir dirbančiajam.

Šiuo metu ,,Peikko Lietuva“ projektų inžinierė Aušra Bagdonaitė stažuojasi „Peikko“ grupės padalinyje Danijoje. Norime pasidalinti jos patirtimi ir, esant galimybei, paskatinti įmones kurti stažuočių programas, o darbuotojus jose dalyvauti.

Tarptautinė stažuotė – kelias į ilgesnį kompetencijų sąrašą

Aušros teigimu, Lietuvoje ir Danijoje kultūriniai darbo principai, laisvalaikis - labai panašūs. Todėl prisitaikyti prie darbo ir poilsio ritmo nesudėtinga. A. Bagdonaitė sako, kad didžiausi iššūkiai stažuotėje - kitoks skyrių darbo paskirstymas, naujos atsakomybės ir užduotys, kurias Lietuvoje tekdavo atlikti retai.

,,Danijoje pagrindinė projektavimo sritis yra DELTABEAM® sijos, o Lietuvoje teko daugiau dirbti su kompozitinių kolonų bei plieninių konstrukcijų projektavimu. Taip pat čia nėra atskiro projektų valdymo skyriaus, todėl projektuotojai yra atsakingi ir už šią dalį,“ – patirtimi dalijasi A. Bagdonaitė. Taip pat „Peikko Lietuva“ darbuotojos teigimu, stažuotėje susipažįstama su kitais darbo metodais ir gaunama papildomų atsakomybių, o tai yra puiki galimybė įgyti naujų kompetencijų.

Aušra nemoka danų kalbos, todėl darbe bendrauja angliškai. Anot inžinierės tai nesukelia didelių rūpesčių: ,,Visi kolegos gana laisvai bendrauja angliškai, yra nuoširdūs, nusiteikę pakalbinti ar padėti. Kai kurie susirinkimai taip pat vedami anglų kalba, o ir prie pietų stalo dažnai visi stengiasi kalbėtis ir angliškai, todėl problemų nekyla.“ Taip pat mergina dirbdama tarp danų po truputį susipažįsta su jų kalbos pagrindais ir ateityje svarsto apie galimybę mokytis šios kalbos.

Abejonės. Ar tikrai verta vykti į stažuotę?

Specialistė abejojo tokia darbo alternatyva, bet pabandžiusi tvirtina, kad esant galimybei stažuotis tikrai verta. Aušra džiaugiasi, kad įmonėje tokia galimybė yra ir ji ne tik padidina kompetencijų sąrašą, bet ir praplečia akiratį, ugdo asmenybę ir gebėjimą greičiau adaptuotis įvairiose situacijose.

,,Manau, kad ši patirtis man naudinga tiek profesinio augimo ir naujų kompetencijų įgijimo, tiek iš asmeninio tobulėjimo pusės. Naujos kultūros, žmonių, vietovių pažinimas bei „išėjimas“ iš savo komforto zonos yra didelė dalis šios patirties. Nors prieš išvykstant ir turėjau mažų abejonių, ar viskas eisis sklandžiai ir ar nenusivilsiu šiuo sprendimu, tačiau dabar labai džiaugiuosi šia suteikta proga ir tikrai rekomenduočiau esant galimybei ir kitiems griebti tokį šansą,” – savo įžvalgomis dalinasi A. Bagdonaitė.

Paklausta ar nekilo nesklandumų į stažuotę vykstant pandemijos metu, mergina teigia, kad gerai apgalvota kelionės eiga neturėtų sukelti bereikalingų problemų. „Darbdavys sutvarkė visus reikiamus dokumentus, suorganizavo kelionę iš oro uosto ir pan., todėl jokių problemų keliaujant nekilo. O atvykus į Daniją karantino ribojimų atžvilgiu pasijaučiau net laisviau nei Lietuvoje, nes tuometinė situacija čia buvo geresnė,“ - teigia Aušra.

Stažuotėmis džiaugiasi ir padalinių vadovai

Stažuočių programas palaiko ir užsienyje esantys ,,Peikko” grupės padaliniai. ,,Vidiniai žmonių ištekliai naudojami tarptautiniu mastu užtikrina nepertraukiamą aukščiausio lygio klientų aptarnavimą ir nuolatinį tobulėjimą, atrandant efektyvesnius sprendimus įgyvendinti projektus” – įžvalgomis dalinasi Danijos padalinio generalinis direktorius Jonas Høg, kurio komandoje šiuo metu ir dirba Aušra.

Taip pat J. Høg pastebi, kad priimant besistažuojantį darbuotoją sudėtingesnis tik priėmimo procedūrų kelias (dokumentacija, banko sąskaitos atidarymas ir kt.), tačiau niekada nėra kilę sunkumų dėl žmogaus įsiliejimo į kolektyvą ar kultūrinių skirtumų.

Taigi „Peikko Lietuva“ darbuotojos stažuotės istorija įkvepia ir patvirtinanti, kad net ir turint abejonių, esant galimybei tikrai verta išbandyti šį tobulėjimo kelią. Linkime Aušrai Didžiausios sėkmės likusios stažuotės metu. Niekada nenustokime tobulėti.