Kokybės, aplinkosaugos, saugos ir sveikatos skyrius laukia naujų praktikantų

„Peikko Lietuva“ bendradarbiauja su švietimo įstaigomis ir padeda jauniesiems specialistams atrasti savo karjeros kelią ir išbandyti save daugelyje skirtingų pozicijų. Šį kartą norime papasakoti jums apie praktikos vietas mūsų Kokybės, aplinkosaugos, saugos ir sveikatos (angl. QEHS) skyriuje.

„Peikko Lietuva“ QEHS skyriaus vadovas dr. Tadas Zingaila, paklaustas kokių praktikantų laukia teigia, kad: „Lūkesčiai iš potencialų praktikantų/-čių yra motyvacija, atkaklumas bei noras augti kartu. Ir žinoma nepasiduoti, kada būna nelengva. Pats mokausi kiekvieną dieną, tuo džiaugiuosi ir ieškau bendraminčių, su kuriais prasmingai leisime laiką. Pralaimėjusių tokiais atvejais nebūna.“ Dr. Tadas Zingaila pasakoja, kad studijų metu jam pačiam teko atlikti praktiką projektavimo įmonėje, dalyvauti mokslinėse stažuotėse. Jis visada vertindavo tuos, pas kuriuos vėl norėjosi sugrįžti, o įgytos žinios ir patirtis galėjo būti panaudota ateityje.

 

Atstovaudamas „Peikko Lietuva“ QEHS skyrių, Tadas vadovaujasi principu - jei pasikvietei praktikantą/-ę į savo komandą, tai su juo/-a ir dirbk. „Tai asmeninė atsakomybė. Skyriaus veikla plati, todėl galima atsižvelgti į studento/-ės lūkesčius, ir praktikos programą pakreipti abipusiai naudinga linkme. Specialybės žinios vienareikšmiškai ugdomos praktikos laikotarpiu“. Kitas QEHS skyriaus vadovo manymu svarbus dalykas yra tai, kad studentai praktikos metu vysto tarpasmeninius bendradarbiavimo įgūdžius ir bando surasti bendrus sąlyčio taškus su kolegomis iš kitų padalinių, gali pažinti įmonės procesus ir suvokti, kad esame tarsi laikrodžio mechanizmas kuris veikia puikiai tik tada, kada kiekvienas teisingai ir laiku atliekame savo darbą. Dar viena svarbi tema yra darbų planavimas. Praktikantas praktiką pradeda nuo lengvų užduočių. Pilnas įvedimas į esamą situaciją, mokymai, pokalbiai. Bet kas bus, jei ateityje gausite kelias užduotis iškart? Kaip efektyviai planuotis darbus? Kokie prioritetai? Šiomis temomis taip pat dirbame. Ir visa tai tik maža dalelė to, kas vyksta kiekvieną dieną.

 

Kaip QEHS skyriuje atlikti praktiką sekasi patiems studentams?

Kalbiname Paulių Mičiulį, Kauno technikos kolegijos, trečio kurso statybos inžinerijos specialybės studentą, kuris po praktikos buvo pakviestas prisijungti prie „Peikko Lietuva“ komandos užimti jaunesniojo kokybės inžinieriaus poziciją.

 

- Kokius lūkesčius turėjai praktikai  QEHS skyriuje „Peikko Lietuva“?

Į klausimą dėl turėtų lūkesčių Paulius atsako, kad „Tikriausiai kaip ir daugelis apsilankiusių UAB „Peikko Lietuva“ internetiniame puslapyje pastebėjau, kad įmonė projektuoja, gamina bei siūlo ne tik didelį gelžbetonio jungčių asortimentą, bet ir plataus panaudojimo kompozitines konstrukcijas. Kadangi įmonės veikla apima ne vieną sritį, susidomėjau praktikos galimybėmis. Planavau įgyti daugiau teorinių bei praktinių projektavimo žinių, o taip pat pasisemti patirties iš paskirto darbų vadovo. Gerai viską apgalvojęs susisiekiau su „Peikko Lietuva“ personalo skyriaus vadove, išsakiau savo idėjas, norus ir nuo pirmų minučių pajutau, jog jiems įdomi mano kandidatūra. „Peikko Lietuva“ yra didelė tarptautinė įmonė, todėl negalvojau, jog man, kaip praktikantui, bus skiriama pakankamai dėmesio, tačiau klydau“.

Paulius pasakoja, kad atlikti praktiką projektavimo srityje nebuvo galimybės, tačiau jis gavo pasiūlymą išbandyti save kokybės inžinieriaus pozicijoje. Baimės buvo nemažai, nes pašnekovas menkai žinojo, koks tai darbas, o jis apima ne tik gaminių matmenų, surinkimo, dažymo, virinimo kokybės tikrinimą, tačiau ir kitas atsakomybes.

 

- Ką tau davė ši praktika palyginus su tavo turėtais lūkesčiais?

Paulius dalinasi savo patirtimi, pasakodamas, kad pieš pradedant praktiką, jam teko išklausyti įvadinį darbų saugos instruktažą. Tam, kad darbas vyktų produktyviai, įmonė suteikė visas būtinas priemones bei darbo vietą. Pašnekovo negąsdino ir darbo pradžia, nes visada gaudavo aiškią ir tikslią informaciją. Iškilusias problemas padėdavo spręsti kolegos, todėl Paulius gan greitai galėjo džiaugtis keliomis sėkmingai atliktomis užduotimis. Pauliui teko dalyvauti įmonės darbuotojų susirinkimuose, pamatyti darbų organizavimo, kokybės tikrinimo procedūras bei kitus vidinius procesus. Praktikantas buvo supažindintas su gelžbetonio jungčių asortimentu ir kompozitinėmis konstrukcijomis. Praktikos koordinatorius dr. Tadas Zingaila, skirdamas įvairias užduotis siekė, kad laikas įmonėje būtų produktyvus, o įgyjama patirtis – naudinga bei įdomi.

 

Jaunasis specialistas teigia, kad „Kokybės inžinieriaus pareigos yra itin atsakingos. Išmokau tikrinti gaminių kokybę bei supratau, kad galutinis produktas bus kokybiškas tuomet, kai kiekvienas kvalifikuotas darbininkas dirbs atsakingai ir kruopščiai, o aš jiems padėsiu spręsti iškilusias problemas. Nors ir pradžių dvejojau dėl šios darbo pozicijos, dabar galiu drąsiai teigti, kad tinkamai, pasielgiau pasirinkdamas praktiką „Peikko Lietuva“ QEHS skyriuje. Įgijau teorinių ir praktinių žinių apie kompozitines metalo konstrukcijas, įdėtines detales statybų procese. Ši informacija padės mano studijuojamoje statybos inžinerijos kryptyje. Be to, po praktikos pradėjau geriau planuoti savo laiką, išmokau spręsti problemines situacijas, dirbti produktyviai bei efektyviau komunikuoti su žmonėmis.“

  

- Kaip pasikeitė tavo paties požiūris į kokybę atlikus praktiką QEHS skyriuje?

Buvęs praktikantas džiaugiasi, kad „Kaip ir daugelis praktikantų, neturėjau darbo patirties, tačiau kolegos tai suprasdami, padėjo augti, tobulėti ir siekti geriausių rezultatų nuo pat darbo pradžios. Supratau, kad tik pats dirbdamas atsakingai, galėsiu užtikrinti kokybę bei padėti kokybiškai dirbti kitiems. Dabar jau žinau, kad galutinis produktas – tai ilgo ir atsakingo proceso rezultatas“.

 Dėkojame Pauliui už interviu ir linkime sėkmės profesiniame kelyje! Sekite mūsų tolimesnius įrašus ir apie kitas praktikos vietas „Peikko Lietuva“.