ES projektas: kompozitinių konstrukcijų taikymas atominėje elektrinėje Prancūzijoje

Ar žinojote, kad branduolinėse elektrinėse pagamintos elektros energijos kainai įtaką daro kapitalo išlaidos, kurios priklauso nuo elektrinės statybos laiko? Prancūzijoje 2022 m. buvo baigtas Europos Sąjungos remiamas projektas, žinomas akronimu SCHEDULE,  (Steel Concrete High Efficiency Demonstration – eUropean colLaborative Experience) skirtas atominės elektrinės statybos efektyvumui didinti, prie kurio prisidėjo  „Peikko Group Corporation“, o „Peikko Lietuva“ specialiai šiam projektui pagamino kompozitines konstrukcijas, kurių bendras svoris sudarė 464 tonas.

Mokslinių tyrimų bei eksperimentinės plėtros projektas  SCHEDULE - tai tiksli įmonės EDF dyzelinių generatorių pastato, skirto atominėms elektrinėms, kopija. 14,42 x 24,10 x 12,00 m objektas buvo pastatytas Écuelles mieste, Prancūzijoje. Prie šio projekto įgyvendinimo prisidėjo Europos Sąjunga bei penkias skirtingas Europos šalis atstovavę įmonės: EDF, Steel Construction InstituteCEAEgisBouygues Construction Expertises Nucléaires, Peikko LietuvaArcelorMittalOCAS NV.

 

Projekto tikslas – praktinės statybos patirties, laiko bei sąnaudų analizė. Šio, pilotinio projekto  rezultatai bus lyginami su duomenimis, surinktais iš EDF dyzelinių generatorių statybos projektų, įvykdytų tradiciniu RC (reinforced concrete) metodu, tačiau jau dabar akivaizdu, kad masyviuose pastatuose, tokiuose kaip atominės elektrinės naudojant kompozitines konstrukcijas įmanoma dvigubai sutrumpinti statybų terminus bei sumažinti pastato sienų storį, o kompozitinės konstrukcijos, kaip alternatyva gelžbetoniui gali būti  naudojamos ir kituose sektoriuose. Pavyzdžiui gelžbetonines konstrukcijas galima pakeisti į kompozitines aukštybinių pastatų, apsauginių sienų ir kt. statyboje.

 

„Peikko Lietuva“ projektų inžinierius Tomas Kinderis, dirbęs ties šiuo projektu džiaugiasi, kad 2022 m. investicinis projektas SCHEDULE jam buvo vienas ryškiausių įvykių, kada iš kelerių metų darbo „ant popieriaus“ jis pagaliau tapo realiu pastatu. „Daug nuoseklaus darbo, neįkainojama patirtis bei savirealizacija – taip galiu apibūdinti šį projektą“, - sako T.Kinderis.

SCHEDULE projekto rezultatai bus pristatyti konferencijoje „SCHEDULE: A EUROPEAN PROJECT“ Moret-Loing-et-Orvanne, Prancūzijoje,  2023 m. kovo 7–8 d. Konferencijos dalyviai  tiesiogiai iš projekto komandos išgirs apie jų patirtį įgytą projektuojant, modeliuojant, gaminant, statant ir veiksmus, numatytus siekiant po tam tikro laikotarpio išmontuoti  šį statybos objektą. Jie taip pat turės galimybę aplankyti ir apžiūrėti demonstracinį pastatą.

 

Konferencijoje kaip specialistas ir projekto komandos narys dalyvaus ir „Peikko Lietuva“ atstovas Tomas Kinderis. Jis pristatys šio projekto gamybinių brėžinių ruošimą, gamybą bei logistiką. Linkime Tomui sėkmės tarptautinėje konferencijoje Prancūzijoje ir tikime, kad šis startas tai dar vienas žingsnis į priekį imantis naujų, inovatyvių ir statybų sektorių keičiančių tarptautinių projektų įgyvendinimo.